Facebooks algoritm

Allt du behöver veta om Facebooks algoritm

Facebooks algoritm justeras titt som tätt, vilket gör att den kan vara svår att förstå sig på. Vill du få ut bästa möjliga effekt av din närvaro på Facebook så gäller det att tänka ett extra varv kring vad och hur du publicerar.

När Facebook lanserades i februari 2004 var algoritmen ganska enkel. Inlägg var indelade i olika punktvärden, exempelvis kunde ett inlägg med text vara värt 1, medans ett inlägg med en bild och länk kunde vara värt 2. När värdet av inlägget multiplicerades med antal personer som interagerat med det genererade Facebook ett rankingsystem som bestämde i vilken ordning inläggen skulle synas.

I slutet av Facebooks första år hade de redan 1 miljon användare. Sedan dess har plattformen växt stadigt globalt och idag har siffran vuxit sig till 2,2 miljarder aktiva medlemmar. I och med att Facebook blivit större och större har de konstant behövt hitta nya lösningar som är fördelaktiga för både användare och annonsörer. En av lösningarna var algoritmen EdgeRank som baserades på interagerandet och relationen mellan användare samt mellan användare och en viss typ av inlägg. I takt med att plattformen fortsatte växa behövde Facebook en mer komplex lösning. Under 2011 implementerades därför en algoritm som baseras på machine learning – och det är den som idag dikterar vad som visas i våra flöden. Till skillnad från den tidigare algoritmen EdgeRank så är dina preferenser som användare en adderad faktor. Facebooks algoritm vet vad du har för intressen, vilka personer du gillar bäst och om du är en person som gillar att titta på videor eller bilder. Om du aldrig interagerar med videor i ditt flöde kommer algoritmen ta in den informationen under en tid och visa mindre av den varan för dig framåt.

I början av 2018 gick Facebook ut med att de kommer prioritera inlägg från vänner och bekanta före inlägg från företag. Så hur har det egentligen påverkat företagssidor? Nya siffror visar att den organiska räckvidden ligger mellan 2–4 procent och engagemanget på inläggen har gått ner hela 50 procent. Globalt sett ligger engagemangssnittet på 0,17 procent (räknat på alla industrier). Om du vill gå algoritmen till mötes så är det bra att ha koll på vad Facebook prioriterar.

Det här prioriterar Facebooks algoritm

  • Inlägg som delats mycket över Messenger.
  • Inlägg som har många reaktioner eller kommentarer.
  • “Betydelsefulla interaktioner” på inlägg användare emellan.
  • Delningar.
  • Många svar på kommentarer, till exempel att användare taggat en kompis som svarat.

Som företag måste du alltså jobba hårdare med högkvalitativt och engagerande innehåll till din målgrupp (content is… du vet). Dessutom är det dags att börja (om du inte redan gjort det) överväga att lägga budget bakom de budskap du vill nå ut med, detta för att garantera att du faktiskt når fram.

Tips för större organisk räckvidd

  • Ställ frågor till dina följare och skapa trevliga diskussioner.
  • Gå live! Facebook prioriterar “superanvändare”, det vill säga företag som använder alla funktioner som plattformen erbjuder.
  • Håll koll på vilka tider dina följare är aktiva.
  • Se till att du har högkvalitativt material. Kvalitet före kvantitet.
  • Överväg att köra tävlingar ibland. Inlägg med tävlingar brukar kunna skapa stort engagemang.
  • Försök att jobba emot engagement bait, posta alltså inte spammiga inlägg med många och irrelevanta hashtags och emojis. Hashtags på Instagram kan vara en bra ingång till fler följare, men försök hålla dig till 2–6 stycken. Kom ihåg att de också vara relevanta för inlägget. På Facebook är hashtags accepterat, men ser däremot mindre snyggt ut. Dessutom används de inte som sökord på samma sätt som på Instagram.
  • Undvik att alltför ofta länka ut från plattformen, Facebook gillar inte när deras användare klickar sig därifrån (om det inte är en betald annons). Om du mot förmodan vill länka, så är det extra viktigt att inte lägga länken i copyn – big no no från Facebook. Gör istället ett länkinlägg där den länkade sidan förhandsvisas.

Vill du veta mer om sociala medier, som de senaste funktionerna eller annonsering? Hör av dig!

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte bli publicerad.