Så maximerar du Google My Business

Vad är Google My Business? Om du ställt den frågan utan att få ett riktigt svar tillbaka är det hög tid att reda ut detta en gång för alla. Här följer en sammanfattning av det du behöver veta om och hur du använder Googles företagskatalog.

Jepp, vi börjar i den änden. Google My Business (GMB) är nämligen en företagskatalog som hjälper företag att synas i både sökresultat och Google Maps. När du registrerar får du tillgång till en egen företagsprofil. GMB-tjänsten drar du extra stor nytta av om sökningen är lokal, eftersom Google använder företagsinformationen för att visa lokalt anpassade sökresultat. Det ökar chanserna ännu mer för potentiella kunder att upptäcka just din verksamhet. Tjänsten är helt kostnadsfri och Googles enda krav är att ditt företag har en face to face-interaktion, i en form eller annan. 

Att fixa en egen profil går snabbt (vi kommer till det strax) och hjälper ditt företag mycket. Google menar själva att chanserna ökar att synas i organiska sökresultat, om ditt företag är registrerat på GMB. Du kan dessutom kommunicera direkt med kunder via företagsprofilen och samla in kundbetyg. Detta är väldigt viktigt, eftersom det är värdefull data för din verksamhet! 

Google ger även registrerade företag möjligheten att skapa en kostnadsfri webbplats inom ramarna för GMB. Där skapar du inlägg på din profil och lägger ut aktuella nyheter eller erbjudanden. En viktig möjlighet att uppdatera din profil, vilket du också bör göra regelbundet. 

Bättre sökmotorrankning och möjlighet till ökad lönsamhet – det bästa av bägge världarna, eller hur? 

Verkligen! Hur startar jag igång företagstjänsten?

Vi tar det steg för steg.

  1. Börja med att logga in på ditt Google-konto, om du inte redan gjort det. Gå därefter in på den officiella sidan för Google My Business för att konfigurera din profil. Klicka på knappen ”Hantera nu”. Dubbelkolla så du är inloggad på det kontot som du vill koppla till GMB.
  2. Sök efter ditt företagsnamn. Om det inte redan är listat (ingen fara, det händer ofta att andra listar företag) kan du klicka för att lägga till en ny listning. Klicka på ”Lägg till ditt företag på Google”, lägg till företagets namn och fortsätt vidare.
  3. Visst är det spännande? Bra, för nu kommer en väldigt viktig del. Du måste välja den kategoribeskrivning som bäst passar in på ditt företag. Du vill ju synas tydligt och tidigt när folk googlar. Välj därför primära och sekundära kategorier med omsorg. Skriv in vad ditt företag gör under ”Affärsverksamhet” och välj mellan förslagen som dyker upp. 
  4. Ställ därefter in adressen till ditt företag, den som ska associeras med din listning. Svara ”Ja” eller ”Nej” på frågan om din adress är butik eller kontor, som kunder kan besöka. Klicka ”Ja” om ditt fysiska företag har en fysisk plats för sin verksamhet. Klicka ”Nej” om du inte använder fysiska lokaler, men ändå utför kundtjänster inom ett visst område. Använd de föreslagna alternativen eller sök efter andra i ditt område, beroende på ”Ja” eller ”Nej”-frågan ovan. 
  5. Lägg till dina kontaktuppgifter: telefon, hemsida och liknande info. Allt som underlättar för att kund kan kontakta dig ger högre grav av konvertering. Och det är ju sådant ditt företag strävar efter, inte sant? När all relevant information är på plats kan du skicka in din listning. Därefter behöver du verifiera dina uppgifter, vilket kan dröja någon dag eller två. Sedan är du igång med Google My Business!

Okej, det låter enkelt och bra! Men finns det några tips på hur jag optimerar GMB?

Självklart! Vi tar det givna först.

  • Håll profilen uppdaterad. Det finns inte mycket som är värre än när ett företags adress eller telefonnummer inte stämmer. Se till att det aldrig sker, genom att kontinuerligt uppdatera din profil.
  • Ladda upp bilder och videor. Utsmycka din profil med bilder från dina produkter och tjänster. Ju mer snygga bilder och virtuella rundturer, desto bättre uppfattning får potentiella kunder av hur ditt mikroskopiska företagsuniversum ser ut. Länka även till information om de tjänster ditt företag erbjuder.
  • Lägg tid på kundrecensioner. Ditt företag är helt beroende av kunder, så visa att du värdesätter deras röster och åsikter. I GMB är det enkelt för kunder att snabbt recensera sina upplevelser med ditt företag. Kundbetygen påverkar även Googles sökrankning. Ta dig tid att svara, även på dåliga recensioner. Det visar att du värderar varje kund. 

Sådär, det var en snabbare introduktion. När du väl är igång kommer du märka hur många små detaljer som kan finslipas för att ytterligare förbättra din GMB.

Ett exempel på bra företagsprofil på Google My Business? Tja, vi på Glory Days är ganska stolta över vår egen, som du hittar här. Kolla in och skäms inte för att inspireras!

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte bli publicerad.