Händer på tangentbord och datorskärm med Google Consent Mode V2.

Allt du behöver veta om Google Consent Mode V2

Dataskydd och integritet är blir allt viktigare i vår digitala värld. Därför har Google nu inrättat Google Consent Mode V2 ­– ett verktyg för att hantera hur dina personliga uppgifter behandlas. Vår Growth Manager Viktor Johnsson berättar mer.

Om vi tar det från början, vad är egentligen Google Consent Mode V2 och varför är det viktigt?

Google Consent Mode V2 är en vidareutveckling av det tidigare Consent Mode-verktyget från Google. Det är designat för att underlätta hanteringen av användarsamtycke för dataanvändning i annonsering och spårning enligt gällande integritetslagar och regler. Genom implementering av Consent Mode V2 kan webbplatsägare erbjuda användare ökad kontroll över sin personliga data. 

Vad är nytt med Consent Mode V2?

Till skillnad från den tidigare versionen av Consent Mode hanterar Consent Mode V2 två ytterligare samtyckes-signaler: ad_user_data och ad_personalization.

  • ad_user_data avgör om en användare givit samtycke för annonsering via Google.
  • ad_personalization kontrollerar personalisering – det vill säga remarketing.

Google Consent Mode V2 använder även konverteringsmodellering vilket innebär att vi kan få möjlighet att förstå hur användare beter sig eller hur siten presterar även om samtycke inte givits.

Vad påverkas om jag inte uppdaterar till Consent Mode v2?

Till en början så kommer det att påverka hur du samlar in målgruppsdata. Du kommer inte kunna samla in data för remarketing och de befintliga målgrupperna du har kommer inte fortsätta fyllas på. Vad gäller konverteringar så kommer du inte kunna använda första-parts-data, personuppgifter, för att förbättra kampanjresultat med Enhanced Conversions. Förutom det så kommer du kunna spåra konverteringar som vanligt, än så länge. Dock har Google antytt att vanliga spårningen av konverteringar kommer att påverkas mycket mer senare under 2024. Det kan komma att bli så att man inte kommer kunna samla in någon konverteringsspårning alls om man inte implementerar Consent Mode V2.

Okej, så vad behöver jag göra nu? Hur uppdaterar jag?

De allra flesta använder en samtyckesmodul (cookie banner, consent banner) på sin site idag. För att uppdatera den rekommenderar vi att du kontaktar de som implementerat den och ber dom anpassa modulen för att vara kompatibel med Consent Mode V2. Det finns också gott om guider på nätet för dig som implementerat den på egen hand och vill uppdatera själv.

Om du inte har en samtyckesmodul installerad idag så är det hög tid att ta tag i det. Den smidigaste lösningen är att välja en Google-certifierad samtyckesmodul (CMP), de stödjer Consent Mode V2 och kommer stödja eventuella uppdateringar längre fram.

Läs mer om Google Consent Mode V2 här.