Jobba hemma eller på kontoret – vad väljer du?

Vi vet fortfarande inte hur hösten kommer se ut i och med corona, men i takt med att allt fler är vaccinerade finns det en chans att fler kan komma tillbaka till kontoret. Kanske kommer vi se fler flexibla kontor där du själv får välja var och hur du vill jobba. Här listar vi några för- och nackdelar med hemma- respektive kontorsjobb.

Fördel 1 (hemma): Det är flexibelt

Distansarbetet låter både morgonpigga och nattugglor att själva bestämma över sina arbetstider. Det i sin tur gör att individen kan jobba mer effektivt än under de vanliga arbetstiderna. Dessutom kan det också bli lättare att hinna med att planera arbetsuppgifterna utefter familjen, snarare än tvärtom.   

Fördel 1 (kontor): En skattkista för kreativitet

Det är lätt hänt att köra fast i en idé eller ett projekt. På kontoret har du bättre tillgång till andras hjälp och feedback. Bara att ta sig in till kontoret kan ge så mycket fler intryck än att stanna hemma. Fler intryck och människor med nya vinklar kan skapa en mycket mer kreativ miljö. 

Fördel 2 (hemma): Anpassningsbar miljö

Hemmakontoret går såklart att anpassa helt efter sina egna önskemål och kan göras till en väldigt trivsam, tyst och mysig arbetsmiljö. Perfekt för dig som gillar att jobba ostört utan oro att bli indragen i olika möten hela dagarna. 

Fördel 2 (kontor): Gemenskapen

Det kan lätt bli ensamt och monotont att jobba självständigt hemifrån. Att träffa människor, prata och skratta tillsammans om dagarna, spelar en stor roll att hålla motivationen uppe. Underskatta inte gemenskapen!

Nackdel (hemma): Privatliv och arbetsliv kan flyta ihop

Att jobba hemifrån och sätta upp sina egna arbetstider kan innebära att man gör sig själv tillgänglig dygnet runt. Du riskerar att inte sätta en tydlig gräns för vart jobbet börjar och tar slut om det befinner sig i samma miljö som ditt privatliv. 

Nackdel (kontor): Kontoret kan vara en distraherande arbetsplats

Likaväl som att kontoret kan vara en kreativa miljö, så pågår det ofta mer saker i bakgrunden. Möten, produktioner, ljud eller annat som kan vara distraherande för ditt arbete. Det kan vara svårare att koppla bort omgivningen, helt enkelt. 

Sammanfattning

Det är viktigt att väga för-och nackdelar mot varandra för att hitta sitt mest effektiva arbetssätt. Inte bara för att gynna sin arbetsinsats utan framför allt sig själv. Sedan finns det ingenting som pekar på att man måste välja antingen eller. En kombination av att jobba både hemifrån och på kontoret kanske är just det arbetssättet som passar dig bäst?

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte bli publicerad.