språkfel

4 vanliga språkfel – gör rätt en gång för alla

Även vi som jobbar med content marketing bollar dagligen med varandra på kontoret: Ska det vara stor eller liten bokstav här? De eller dem? Och hur är det, får jag verkligen börja meningen med ”och”? Alla tvingas vi någon gång möta pennan eller tangentbordet och skriva ihop en text, men det här med språket är inte alltid helt lätt att hålla koll på.

Det tar ca 10 % längre tid att läsa en text med stav- och språkfel. Det skapar inte bara irritation hos läsaren utan sänker även trovärdigheten för både texten och avsändaren. I en tid när din annons eller ditt inlägg kan bli bortscrollad på en tusendels sekund har du inte råd att strössla slarv- och språkfel över din text. Åtminstone inte om du lagt en massa tid och pengar på att få till bra innehåll. Här är fyra vanliga skrivregler att hålla koll på.

Tre punkter … och mellanslag

När du vill låta lite drömmande eller markera att något blivit utelämnat ska du använda tre punkter, varken fler eller färre. Punkt. Två punkter .. hör inte hemma bland skrivreglerna.

Före och efter punkterna ska det vara luftigt … så kom ihåg mellanslagen. Annars indikerar du avbrutna ord, som i till exempel:

”Jag ska bara springa ner och häm…”

*KRASCH*

”Aj!”

Stor eller liten bokstav

I engelskan skriver man oftare med versaler. Många har därför svårt att hålla koll på stor och liten bokstav. Men versaler hör inte hemma en torsdag i augusti. Alltså:

Veckans dagar (måndag, tisdag, onsdag etc.) skrivs med liten bokstav.

Årets månader (januari, februari, mars etc.) skrivs med liten bokstav.

Helger och kalenderdagar (alla hjärtans dag, julafton, halloween etc.) skrivs med liten bokstav.

De och dem

En av de absolut vanligaste språksvårigheterna är att hålla ordning på ”de” och ”dem”. Utan att gå in för mycket på objekt- och subjektsformer ska vi lära oss ett enkelt knep. Om du blir osäker på vad du ska använda, testa att byta ut ”de” och ”dem” till ”vi” och ”oss”. Alltså:

Exempel 1: Vi spelar fotboll à De spelar fotboll

Exempel 2: Vi hejar på oss à Vi hejar på dem

På samma sätt som du inte kan säga ”Oss spelar fotboll” kan du alltså inte skriva ”Dem spelar fotboll”. Så då är det ”De” som ska in i det första exemplet. Capiche?

Och nu kan du börja en mening såhär också

Ja, det är faktiskt helt okej att börja en mening med ”och”. Du kan även skriva ett kommatecken, och fortsätta meningen med ”och” efter. Förr var detta ett big no no men idag är det helt enligt språkreglerna. Att inleda med ”och” kan addera en viss klang av eftertryck och lite extra kräm till din text, så gör det så ofta som du tycker passar. Och gör det med stil.

(Hittade du något språkfel i den här texten? Vad bra! Hör av dig till oss så att vi kan bli ännu bättre.)

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte bli publicerad.