Kreativitet

6 tips för att väcka din kreativitet

Kreativitet går att jämföra ganska enkelt med motion – om du inte underhåller den försämras den. Och precis som med en muskel behöver även vår kreativa sida regelbunden träning för att utvecklas. Så, vad gör man när kreativiteten tryter? Här kommer sex tips för att väcka inspirationen till liv och få idéerna att flöda igen.

1. Vänta inte, bara börja!

Idéer kommer inte alltid till oss som en blixt från klar himmel. Ofta är de inspirerade av något annat, och det är här du kan hjälpa till i processen. I stället för att sitta och vänta på att kreativiteten ska dyka upp – gör något för att få igång tankarna. Ett sätt kan vara att utgå från något som redan existerar och utveckla det till något eget. Förhoppningsvis landar det i en helt annan idé när du spånar vidare. Att bara börja är att sätta igång din kreativa process.

2. Kreativitet under tidspress

Att sätta dig själv under tidspress kan verka skrämmande, men det kan också vara en effektiv övning för att komma igång. Ge dig själv en minut och försök att komma på så många idéer som möjligt. Skriv ner allt som kommer till dig, och fastna inte på detaljer. Genom att ge din hjärna frihet att leka utanför ramarna kan du öppna upp för nya och oväntade idéer.

3. Sätt tydliga ramar

Det kan ibland vara svårare att ha för fria tyglar. Genom att sätta tydliga ramar för vad du ska brainstorma kring kan det bli enklare att hålla fokus. Identifiera vad du ska göra och vilka mål du vill uppnå för att undvika att komma in på för mycket irrelevanta sidospår.

4. Byt miljö

För att sätta fart på kreativiteten kan det vara bra att bryta rutinerna och utsätta dig för nya intryck. Testa att byta miljö och leta efter inspirerande platser utanför kontoret. Du kan till exempel jobba förmiddagen på ett café. Genom att ge dig själv nya upplevelser kan du öppna upp för nya tankar och idéer.

5. Träna för kreativitet

Det finns en stark koppling mellan fysisk aktivitet och kreativitet. Ta med dina kollegor på en promenad eller gå och träna tillsammans innan ett kreativt möte. Utnyttja energin och de skärpta sinnena som den fysiska aktiviteten ger!

6. Låt hjärnan vila

Ibland är det bästa du kan göra för din kreativitet att ta en paus eller ”sova på saken”. Ge dig själv tid att vila och låt dina tankar vandra fritt. Inspireras av andra kampanjer, konstverk eller diskutera idéer med dina kollegor. Ibland är det när du minst förväntar dig det som den bästa idén plötsligt dyker upp.

Hör gärna av dig om du behöver ett kreativt bollplank!