bra rubrik

Så skriver du en bra rubrik

Låt oss gå rakt på sak: En bra rubrik är tydlig, hjälpsam, och ger läsaren en riktning om vad texten handlar om. Den svarar på frågan ”Vad ger det mig att läsa vidare?”. I det här blogginlägget kommer du att få tre tydliga tips som förhoppningsvis gör rubriksättningen lite lättare!

För en bra rubrik – skriv inte för kort

Ett vanligt misstag som många skribenter gör är att tänka att en rubrik måste vara så kort som möjligt. Eller kanske snarare att den inte får bli för lång. Risken med för korta rubriker är att de blir kryptiska och svårtydda. Dessutom finns risken att de blir väldigt generella, vilket gör det svårt för din läsare att avgöra om texten kommer att vara relevant för hen att läsa. Var därför inte rädd för att skriva lite längre rubriker, och släng gärna in ett verb för att göra den mer levande. Jämför de här exemplen:

Exempel på dålig rubrik:
Nya trafikregler

Exempel på bra rubrik:
Nu blir det förbjudet att använda telefonen medan du kör bil

Var schysst mot läsaren

Vi överöses dagligen med texter från alla olika håll, så var schysst och ärlig mot dina läsare. Typiska clickbait-rubriker som avslutas med ”Du anar inte vad som hände sen!” skapar ofta bara irritation och besvikelse, och kan i värsta fall göra att dina läsare tappar förtroende för dig. Med det sagt ska du självklart fortsätta skriva rubriker som lockar till läsning, se bara till att inte gå till överdrift.

Exempel på dålig rubrik:
Chockerande sanning om ditt koffeinintag!

Exempel på bra rubrik:
Så här påverkar koffein din hälsa

Använd behjälpliga småord

Småord som ”så”, ”här” och ”därför” kan vid första anblick kännas som onödiga utfyllnadsord som inte hör hemma i en välskriven rubrik, och om du hade frågat en journalist för sisådär tio år sedan hade de förmodligen sagt samma sak. Idag är dessa småord i rubriker desto mer accepterade, och det är just för att de utgör ett tydligt löfte som visar vad som komma skall i texten. På så vis blir det solklart vad det är läsaren faktiskt kommer att få veta mer om i texten. Jämför exemplen nedan (och lägg märke till verbet!).

Exempel på dålig rubrik:
Aztekernas unika riken

Exempel på bra rubrik:
Så byggde aztekerna upp sina riken

Behöver du mer guidning i skrivandet? Vi gillar när du hör av dig!