alternativa sökmotorer

Alternativa sökmotorer till Google

Googles marknadsdominans är svårbegripligt stor. Men trots detta finns det faktiskt flera andra sökmotorer som har sina fördelar jämfört med Google.

Varumärket Google är så inarbetat och självklart i dagens samhälle, ”att googla” har varit ett välanvänt verb i svenska språket i flera år. Man skulle nästan kunna byta ut den franske filosofen René Descartes kända strof ”jag tänker, alltså finns jag” mot ”jag googlar, alltså finns jag”. Vi på Glory Days har nyligen skrivit blogginlägg om både Google My Business och Googles algoritmuppdatering för 2021, som tydliga bevis på deras inflytande i världens vardag.

Ungefär nio av tio sökningar idag görs via Google, där deras bildsökning löper in på en överlägsen andraplats. Vill du ändå prova på de andra alternativ som internet erbjuder? I sådant fall kommer här fem exempel på alternativa sökmotorer som är värda att utforska. 

Bing

Microsofts egen motor Bing klassas som det näst största sökverktyget efter Google. Väldigt visuellt tilltalande med många smarta funktioner, som till exempel översättning och valutaomvandling. Dessutom är Bing väldigt behändig vid videosökningar. Detta plus helheten och mångsidigheten gör att denna sökmotorn i direkt jämförelse står sig riktigt bra med Googles.

DuckDuckGo

Värderar du hög integritet när du söker information? Då är DuckDuckGo ett perfekt alternativ. Till skillnad från Google sparar de ingenting av sina användares trafik. DuckDuckGo har – utöver ett underbart namn och grym logga – ett användarvänligt gränssnitt och hög användarvänlighet. En väldigt ren och minimal sida, där sökning och resultat är i fokus. 

Yahoo

Yes, klassikern Yahoo är fortfarande med oss. Den har faktiskt funnits ännu längre än Google och brukar hamna tätt efter Bing i användarantal. Yahoo är standard som sökmotor för webbläsaren Firefox. Anledningen till att Yahoo överlevt dotcom-boom och finanskriser är deras helhet: med e-post, nyheter, shopping, spel och Yahoo Finance som integreras i den stora webbportalen.

Startpage

Kallar sig själv ”världens mest privata sökmotor”. Precis som DuckDuckGo spårar eller lagrar inte Startpage någon av din data. Inga annonser riktas efter ditt sökbeteende och Startpage erbjuder även en proxytjänst för att kunna surfa anonymt. Utöver hög integritet erbjuds du även ett väldigt rent gränssnitt, utan onödig fluff. Ett utmärkt alternativ, när du vill hålla hög online-säkerhet vid sökningar.

Badui

Kinas ledande sökmotor, med ett inhemskt marknadsövertag som nästan liknar Googles. Elaka röster menar att Badui är väldigt lik Google på många andra plan, framförallt utseende- och användarmässigt. Badui är på mandarin och är väldigt införlivat i Kinas censureringsmaskin, så användare i västvärlden som söker efter demokratisajter har inte så mycket att hämta. Men det är ändå spännande att kolla in Badui. 

Utforska dessa alternativ. Något av dem kanske passar dig minst lika bra som Google, eller ännu bättre!

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte bli publicerad.