Googles Page Experience Update – detta behöver du veta

I maj sjösätter Google sin algoritmuppdatering Page Experience. Vissa delar känns igen, medan andra är helt nya tillägg. Här listar vi uppdateringens färskaste faktorer – och hur du bäst sökmotoroptimerar din webbplats efter Googles Page Experience Update.

Som du redan vet är sökmotoroptimering idag mycket mer än att bara skrämma in rätt mängd sökord i en text. Mobilanpassning och sidsäkerhet är två av flera exempel som du alltid måste bygga in i sajternas dna, för att få till högsta möjliga sökträffar. Plus bra innehåll, såklart. Yes, content is king och kommer fortsatt vara en väldigt viktig komponent för sidrankning. Integrera bra content med högt UX (User Experience), så är du väldigt långt på rätt väg. 

Det är svårt att exakt förutspå rankingeffekterna som denna uppdatering kommer leda till. Men alla förändringar som Page Experience ger är viktiga att ta till sig, som vi strax kommer ta upp. Därför har du allt att vinna på att redan nu börja optimera sidor efter rekommendationerna. Snabba och lättladdade sidor med bra och unikt innehåll är mer än någonsin en solid grund för grym kommunikation. 

Mobilanpassning, HTTPs, säkra sidor och att motverka jobbiga pop-ups på sajter är de fyra redan befintliga algoritmfaktorerna, som också är inkluderade i Page Experience-uppdateringen. LCP, FID och CLS är de tre nya faktorerna: de mäter laddtid, interaktivitet och visuell stabilitet och samlas under konceptet Core Web Vitals. Syftet med dessa CWV:s är att hjälpa webbutvecklare och UX-designers att tillsammans jobba mot tydligare mål, mer användarvänliga sajter och kortare uppladdningstid. Google har även flaggat för att fler CWV:s kan tillkomma i framtiden

Låter det svårt, med alla förkortningar och datorlingör? Ingen fara, vi ska förklara så mycket som möjligt och göra all fakta lättare att ta till sig. Kavla upp armarna, så tar vi oss an uppdateringens tekniska detaljer!  

LCP (Largest Contentful Paint)

Ett mått för laddtiden på sidan, hur lång tid det tar för det huvudsakliga innehållet att läsas in. Tiden mäts från att sidan börjar laddas till att användaren börjar interagera på sidan. Den tiden blir sidans LCP-värde och Google menar att 2.5 sekunder är maxtid för att sidan ska klassas som bra. Ligger ditt LCP-värde på fyra sekunder eller högre så behövs detta åtgärdas direkt.

Så hur åtgärdar jag LCP?

Korta ner din TTFB (Time By First Byte), den tiden det tar för webbläsaren att ladda ner en sidas första byte. Det kan du påverka genom att casha bilder, javascriptfiler och andra statiska resurser så mycket det går. Se över din servers kapacitet och även preconnect, där webbläsaren kan koppla upp sig mot extern server redan innan den söker resurser därifrån.

För att därifrån korta tiden mellan TTFB och LCP bör du bland annat optimera bilderna på sajten, göra dem så komprimerade och lättladdade som möjligt. Optimera också inläsningen av CSS (Cascading Style Sheets), så att det som behövs för att rendera upp det innehåll som är synligt på skärmen utan att behöva scrolla inhämtas först. Detsamma gäller JS-filerna, gör dem så lätta som möjligt att ladda upp. Det väsentliga först, kort och gott. Inläsning av övrig CSS och JS-filer kan skjutas upp till lite senare.  

FID (First Input Delay)

Hänger du med? Bra, då tar vi oss an nästa nykomling FID. Där mäts hur lång tid webbläsaren tar på sig för att reagera när användaren börjar interagera på sidan. ”Ju lägre värde desto bättre”, är parollen även här. Fokus är att sajten och besökare ska kunna ”samspela” så fort det bara går. För du vill ju inte tappa de besökare som hamnat på din sida, eller hur? En sekunds längre uppladdning ökar risken att besökare lämnar sidan med hela 70%, enligt ny forskning. 

Så hur förbättrar jag då FID-tiden?

Besökare vill kunna vara aktiva på sidan omedelbart. Därför behöver du först och främst effektivisera inläsningen av javascript. På liknande sätt som med LCP förbättras FID med så liten storlek på JS-filer som möjligt. Använd endast den javascript som är nödvändig för sidan att läsa in. Less is more, med andra ord. Och läs även in javascripten asynkront, alltså inte samtidigt som resten av koden, så undviker du att inläsningen av övrig kod blockeras.

CLS (Cumulative Layout Shift)

Då så, tredje och sista av de nya algoritmfaktorerna. CLS mäter sidans visuella stabilitet. Att besökaren exempelvis klickar på fel länk, för att sidan laddar upp bilder eller knappar olika snabbt, sänker användarvänligheten avsevärt. Därför rekommenderar Google starkt att du förbättrar dessa upplevelser och helt eliminerar felriskerna, helst av allt.  

Men hur förbättrar jag den visuella stabiliteten?

Börja redan i html-koden, ange storleken på höjd och längd för sidans bilder. Då kan webbläsarna beräkna och reservera plats för bilderna och förbättra besökarnas användarupplevelse redan innan sidan laddas upp. Reservera även plats för eventuella annonser eller annat dolt innehåll som riskerar att lägga sig på sidans faktiska innehåll. Bädda in dessa i en div-tagg, så slipper du att sidvyn hoppar till en annons som läses in flera sekunder efter att sidan laddats upp. 

Pust, det var det. Låter det fortfarande stort och svårbegripligt? Samla ihop SEO-skribent, webbutvecklare och UX-designer för ett möte så kan ni tillsammans kommer fram till hur ni optimerar sidupplevelsens alla aspekter. Med bra seo-texter och snabbladdade sidor utifrån den kommande uppdateringen maximerar ni möjligheten att hamna högst upp vid googlingar. Och det är ju till syvende där vi vill hamna! 

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte bli publicerad.