Så skapar du bra storytelling

Så skapar du bra storytelling

[:sv]Storytelling, eller corporate storytelling, är långt ifrån ett nytt begrepp. Trots det är storytelling ständigt ett aktuellt sätt att bygga och marknadsföra varumärken. En direktöversättning av ordet storytelling ger en bra hint om vad det faktiskt innebär, nämligen historieberättande. Berättelser, sagor och historier har genom tiderna varit ett sätt för människor att komma ihåg information. Att memorera knastertorr fakta är inte speciellt lätt ifall den inte sätts i ett berättande sammanhang.

Så kan ditt företag jobba med storytelling

Genom att dramaturgiskt berätta om ditt varumärke, företag eller produkt i din marknadsföring gör du det lättare för kunderna att ta in informationen du vill förmedla. Gör du det bra så upplever mottagarna förhoppningsvis inte informationen som ren reklam, som trycks upp i ansiktet på dem, utan som engagerande berättelser. Det gäller kort och gott att fylla ditt varumärke med emotionellt innehåll.

Du kan välja att förstärka vissa delar av en historia och berätta detaljer på olika sätt eller i olika tidsföljd. Tänk film eller teater – komedi, tragedi eller en berättelse med lyckligt slut. Det är typiska exempel på hur dramaturgi kan vara uppbyggd.

  • Tänk igenom om det finns några bra historier med någon av dina kunder eller om det hänt något tråkigt i företaget som sedan vändes till något positivt.
  • Var inte rädd att vrida upp känsloknappen till max. Utnyttja tillfället att skapa en känslomässig kontakt med din målgrupp och framhäv ditt företags unika personlighet och vad som gör er speciella. De flesta av oss reagerar starkt på känslomässiga argument som kan göra stor skillnad i ens uppfattning om ett företag.
  • Tänk tillbaka på en riktigt bra reklamfilm som fastnat i ditt minne – hur använde det företaget storytelling för att berätta om sig och kan det appliceras på ditt företag?

Hur stor är chansen att du berättar vidare för personer i din närhet när du sett en reklamfilm, reklamposter eller något annat som engagerat dig emotionellt? Ganska stor, eller hur? Därför är det viktigt att som företag engagera så pass mycket att ni får så kallade brand ambassadors. De kommer nämligen berätta om din kampanj, varumärke eller reklamfilm och övertyga andra om att de måste ta del av den. Dessa personer gör lite jobbet åt dig och upplevs som mycket pålitliga.

Hur skapar du bra storytelling?

Det är lätt att tänka att storytelling bokstavligt talat handlar om att återge företagets historia, alltså att berätta om företagets tidslinje. Det kan man såklart göra om det finns material till det. Ett exempel är vår kund The Barn, som genom att berätta om hur en gammal lada i Vara blev till en framgångsrik restaurang, skapat engagemang och ambassadörer för varumärket.

Men det går faktiskt att bygga storytelling kring andra saker som är kopplat till verksamheten eftersom storytelling kan handla om så mycket mer än bara själva företagets historia. Du kan till exempel skapa storytelling om personalen som arbetar på företaget, berättelser kring en produkt ur sortimentet eller något annat som är kopplat till verksamheten men kanske inte är direkt det du säljer. Nyckeln är att få mottagaren att knyta an till sina egna upplevelser och känslor. Genom att beskriva hur något känns, smakar eller luktar istället för att bara återge fakta gör att den du berättar för kan relatera. Mottagaren stannar förhoppningsvis kvar för att lyssna och får även en anledning att komma tillbaka för att höra mer.

Om du precis startat ett företag så är det ett ypperligt tillfälle att dokumentera det du gör i uppstarten för att sedan berätta om det vid ett senare tillfälle. Glöm inte att ta bilder, filma eller anteckna sånt som kan bli bra innehåll i dina kanaler senare.

Poängen med storytelling är alltså att marknadsföra ditt varumärke eller produkt på ett sätt som skiljer dig från dina konkurrenter. Att berätta om hur bra produktens egenskaper är eller att locka med ett lågt pris kan alla göra. Det handlar istället om att skapa ett känslomässigt band mellan företaget och berättelsen, och sedan i sin tur med kunden.

Så använder du storytelling i din digitala marknadsföring

Det hela handlar som sagt om att skapa engagemang. I din digitala marknadsföring har du chansen att vara interaktiv med din målgrupp för att knyta an till dem ytterligare.

  • Var inte rädd för att framhäva ditt företags personlighet. Det finns alldeles för många torra företag därute. I sociala medier tillåts du dessutom vara lite mer laid back i din kommunikation.
  • Skapa igenkänning genom att producera innehåll skräddarsytt utifrån hur din målgrupp reagerat på tidigare kampanjer.
  • Bjud in din målgrupp till att engagera sig – hjälp dem att bygga din story. Man kan komma långt med att ställa en fråga i kommentarsfältet på Instagram.
  • Vinkla din storytelling efter vad du märker skapar mest engagemang samtidigt som du står fast vid ditt företags kärnvärden.
  • Se till att fånga målgruppens uppmärksamhet tidigt, oavsett om du berättar din historia i text, film eller något helt annat.
[:]

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte bli publicerad.