Analysera Instagram

Vikten av att analysera och mäta rätt på Instagram

[:sv]Vi har alla varit där. Vi har varit nybörjare på sociala medier och äntligen vågat oss ut på det djupa vattnet och skapat vår första riktiga kampanj. Vi har lagt enorm energi på att skapa en digital strategi, producera content, hitta rätt målgrupp, estimera budget och se till att spårningen fungerar som den ska. Kampanjen rullar på, vi kanske optimerar lite och ser att siffrorna går upp och antar att allt går bra. Men när kampanjen väl avslutats så ställer vi oss frågan: Hur gick det egentligen? Hur mäter vi resultatet? Vilka parametrar är viktiga för just vår kampanj att titta på?

Vilka parametrar du ska titta på beror helt enkelt på vilket mål och vilken kanal du jobbar med för kampanjen. Dina KPI:er (Key Performance Indicator) för Instagram hjälper dig att förstå hur bra kampanjen presterar och om det är läge att göra ändringar i din marknadsföring för att optimera den. Här är några av de viktigaste KPI:erna för just Instagram, samlade i en ordlista som förhoppningsvis gör det lite lättare att navigera i djungeln av digitala bokstavskombinationer.

Räckvidd, trafik och konvertering

Det finns oändliga resultatsiffror att analysera. Men det är viktigt att skala ner och endast titta på det som faktiskt utvärderar din kampanj utifrån målet du satt upp. För att bryta ner det lite så kan vi fokusera på de tre huvudmålen: räckvidd, trafik och konvertering.

Räckvidd

Räckvidd mäter hur många du har nått ut till inom den satta målgruppen. Detta är viktigt att titta närmare på och jämföra med dina förväntningar och estimat. Når du inte ut till så många som du hoppats på kan du justera budgeten eller utöka målgruppen.

Trafik

När du mäter trafik mäter du helt enkelt hur många som har klickat på din annons eller kampanj och tagit sig vidare till t.ex. din webbplats. Det är en viktig parameter då du får en indikation på hur målgruppen svarat på din annons.

Konvertering

Konvertering kan betyda olika saker för olika mål och kanaler. Den övergripande betydelsen av konvertering är hur många som har nåtts av din kampanj och genomfört ett köp, signat upp sig för din föreläsning, installerat din app, registrerat sig för ditt nyhetsbrev o.s.v.

Fler KPI:er att mäta

Impressions

Hur många gånger har samma person fått upp din annons i flödet? Det är denna frekvens som impressions mäter. Håll koll på frekvensen, för Instagram-algoritmen gillar inte spam och vill inte att användarna ska bli trötta på att se samma innehåll mer än tre gånger per dag. Det kan t.ex. innebära att Instagram inte prioriterar annonsen och ger en bestraffning i räckvidd. Detsamma gäller organiska inlägg – försök att hålla dig till max tre inlägg per dag, för att undvika att algoritmen kategoriserar dig som ”spammig”.

Relevance Score

En skala på 1–10 som visar på hur din annons blivit mottagen av målgruppen du valde. Relevance Score indikerar också när du behöver optimera målgruppen, för att hitta mer relevanta personer för just din verksamhet. Har du ett lågt relevance score kan du bli bestraffad av plattformen och t.ex. få ett högre annonseringspris.

CTR

En låg “Click-Through-Rate” indikerar att ditt content inte har mottagits positivt av din målgrupp. Då kan du försöka skruva lite på inställningarna i målgruppen, eller byta annonsinnehåll. Testa, utvärdera och justera.

Video views/videovisningar

Instagram mäter en ”video view” efter tre sekunder. Om annonsen har dykt upp i flödet men användaren snabbt har scrollat förbi din video, så räknas det inte som en visning. Har du videovisningar som målsättning så är det en lika viktig parameter som räckvidd.

Kostnadspriser

När vi utvärderar kostnadspriser för annonser så brukar vi titta på CPM, CPC eller CPA. Vi förstår att dessa akronymer för kostnader inom digital marknadsföring är förvirrande. Vad som är viktigt för dig beror på vad du har valt för målsättning på din kampanj. Vad betyder då dessa och i vilket sammanhang använder du dem?

CPM – Cost Per Mille

CPM står för “Cost per Mille”, det vill säga kostnaden per tusen personer du nått ut till. Har du exempelvis räckvidd som mål tittar du på CPM-priset.

CPC – Cost Per Click

CPC betyder kostnad per antal klick. Denna parameter är dock lite lurig eftersom den generellt räknar alla klick runt, på och i annonsen och tyvärr inte bara de som klickat sig vidare till webbplatsen.

CPA – Cost Per Acquisition

CPA står för kostnad per konvertering, det betyder med andra ord målkostnad per förvärv. Här kan du se hur mycket en konvertering kostade, d.v.s. hur mycket ett köp av din tjänst faktiskt genererade dig i marknadsföringskostnad. Exempel: Om du har app-nedladdningar som mål så skulle du kunna ha CPA-kostnad på 20 kronor per nedladdning.

CPV – Cost Per View

CPV är en budgivningsmetod för annonser med rörligt material och videokampanjer där du betalar för en visning. En visning räknas när en person tittar på videoannonsen i minst tre sekunder.

 

LÄS MER: Ta del av hela Instagram-guiden här.[:]

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte bli publicerad.