Välj rätt färger till din grafiska profil

Välj rätt färger till din grafiska profil

Att använda rätt färger, och kontraster dem emellan, är ett snabbt sätt att förmedla en viss känsla eller till och med påverka humör eller konsumentbeteende. Så hur skiljer man egentligen på kalla och varma nyanser? Och hur ska man tänka när det kommer till komplementfärger? Vilka färger passar i din grafiska profil? Läs vidare när vi reder ut några grundläggande begrepp och tipsar om praktiska verktyg.

Vilka färger som återfinns i den grafiska profilen har såklart en central roll för din kommunikation i stort. Färg är ett otroligt kraftfullt designverktyg, så att ha förståelse för området och hur det fungerar kan hjälpa dig att både höja den visuella upplevelsen och förstärka ditt varumärke.

Grundfärger

Rött, blått och gult är grundfärger. De går inte att blanda fram, men är däremot grunden till alla andra färger.

Primärfärg och sekundärfärg

Inom färglära kallas grundfärgerna blått, gult och rött för primärfärger – och genom att blanda två olika primärfärger får du nya färger som kallas för sekundärfärger.

När man istället pratar om färger i en grafisk profil brukar primärfärger vara de färger som ska ha en framträdande roll visuellt, medan sekundärfärger får en mer stödjande funktion. Sekundärfärgerna används oftast inte på egen hand, utan alltid i kombination med någon av primärfärgerna.

Färgernas temperatur

Färger beskrivs ofta som ”varma eller kalla”. På den varma skalan finner vi röda, gula och orangea nyanser som ofta drar uppmärksamhet till sig och ”jagar upp” våra sinnen (kanske av den enkla anledningen att vi har inbyggt att vi ska akta oss för varma saker). De kallare nyanserna som blått, grönt och lila skapar däremot en mer lugn och balanserad känsla. Eftersom blått bland annat signalerar trygghet, stabilitet och pålitlighet har ofta till exempel banker färgen blå i sin grafiska profil.

Nyanser

Tänk på att inte använda allt för många färger, ett urval av 4–5 kanske räcker. Om det känns begränsande är ett enkelt sätt att utöka färgpaletten i stället att använda sig av olika nyanser (små skillnader) av de utvalda färger. På så sätt kan du göra paletten mer flexibel utan att behöva addera helt nya färger.

Opacitet

Opacitet är ett begrepp som används för att ange transparens, alltså en färg eller ett objekts genomskinlighet.

Komplementfärger

Enkelt förklarat är komplementfärger de två färger som ligger längst bort ifrån varandra i färghjulet. Du kan förstärka en färg genom att lägga den på eller bredvid en direkt komplementfärg, då uppnår du maximal kontrast. Rätt använt kan komplementfärger skapa dynamik som är lockande för ögat.

Till exempel kompletteras lila bra med gult, och blått med orange. En kompletterande färg skapar stor kontrast och kan därför dra blicken till sig, men ska därför också användas med försiktighet då det kan upplevas störande eller oroligt. Komplementfärger är också ett viktigt inslag vid design av tex call to action-objekt på en webbplats.

Vad olika färger signalerar

Säkert har du hört talas om hur snabbmatskedjor har orangea väggar för att få sina gäster att avsluta sin måltid snabbare. Eller hur lila ofta förknippas med kungligheter och signalerar en känsla av exklusivitet.

Blått signalerar bland annat stabilitet och pålitlighet och för många känns färgen lugn och trygg. Medan rött är den första färgen du kan identifiera som barn, och den som ser något rött skärper ofta sina sinnen, blir mer impulsiv och agerar snabbare.

Grönt står för liv och harmoni med sina kopplingar till naturen och gul är en optimistisk färg full av liv och energi.

Här kan du läsa mer om färgpsykologi och färgers betydelser i din marknadsföring.

Tips för att hitta färger till din grafiska profil

Är du på jakt efter nya färger till din grafiska profil, eller kanske till din webbplats? Ett bra sätt att komma igång är att hitta en primär färg som utgångspunkt. Vilka färger är populära i din bransch eller kan fungera bra för ditt företag eller produkt?

Oavsett vilket färguppdrag du står inför är dessa verktyg en bra start att leka runt i:

Lycka till!