Filformat

6 filformat du bör känna till

JPEG, PNG, TIFF, EPS, SVG och AI – ja, det finns många filformat när det kommer till foto och design. Med många valmöjligheter kan det vara klurigt att välja rätt format för rätt ändamål. Här guidar vi dig i filformatsdjungeln.

Först och främst måste vi börja med att särskilja rasterfiler och vektorfiler. Lite förenklat kan man säga att rasterfiler är pixelbaserade filer som främst används vid arbete med fotografier, medan vektorfiler består av skalbar grafik som främst används inom grafisk design.

Fördelar och nackdelar med rasterfiler respektive vektorfiler

Den stora fördelen med rasterfiler är att bilder kan bli mycket detaljrika och få en fin återgivning av färgnyanser och skuggor. Därför är nästan alltid rasterfiler att föredra vid fotoredigering. Nackdelen med rasterfiler är den stora kvalitetsförlusten när man ökar storleken. Dessutom tar denna typ av filer upp stort utrymme på hårddisken.

Vektorfiler däremot utgörs av matematiska formler, vilket gör dem enkla att förstora utan att de tappar kvalitet. Därför är det fördelaktigt att använda vektorfiler vid arbete med till exempel logotyper och annan grafik som kan behöva justeras i storlek. Den stora nackdelen med vektorfiler är att bilder inte kan bli lika detaljrika som rasterfiler, samt att det kan vara svårt att öppna dessa typer av filer om du inte har ett vektorbaserat designprogram på datorn.

Så vilka är då de vanligaste raster- och vektorfilerna?

Filformat – rasterfiler

JPEG (Joint Photographic Experts Group)
En JPEG-fil (eller JPG som det också kallas) kan visa 16,8 miljoner färger samtidigt som den behåller en relativt liten filstorlek. Därför är JPEG praktiskt vid till exempel webbpublicering. Dessutom är JPEG-filer kompatibla med de flesta programvaror, appar och webbläsare. JPEG-filer använder sig av något som kallas ”lossy-komprimering” för att spara utrymme – nackdelen är att bildernas kvalitet i vissa fall kan bli lidande med denna komprimering.

PNG (Portable Network Graphics)
Till skillnad från JPEG används PNG med stor fördel när man behöver spara en bild med transparent bakgrund. Det är därför vanligt att använda PNG för ikoner, grafik eller logotyper (i mindre storlek).

PNG har en icke-förstörande komprimering och fungerar bäst på bilder med större enfärgade områden. Men PNG fungerar även utmärkt att använda för fotografier, även om det resulterar i större filstorlek. Använd därför hellre JPEG om du behöver hålla nere filstorleken.

TIFF (Tagged Image File Format)
TIFF är alla fotografers och retuschörers favorit när det kommer till filformat. Det beror på att man kan spara högkvalitativa bilder med mycket information och data utan komprimering. Som du kanske kan räkna ut resulterar den obefintliga komprimeringen i stora filer. Förutom högkvalitativa bilder lämpar sig TIFF även för scannade dokument som till exempel målningar eller skisser.

Filformat – vektorfiler

EPS (Encapsuled PostScript)
EPS-formatet skapades av Adobe på 80-talet och kunde endast användas med Illustrator, numera finns det dock fler sätt att öppna en EPS-fil på. EPS är ett vektorgrafikformat, vilket innebär att det istället för pixlar är uppbyggt av just vektorer. Detta gör EPS till ett utmärkt format för grafiska element som till exempel logotyper, eftersom de blir skalbara utan att förlora dimension eller kvalitet. EPS är även tillgängligt i Photoshop och kan alltså användas även för rastergrafik.

SVG (Scalable Vector Graphics)
SVG är ett annat vektorgrafikformat som dessutom stödjer animationer och interaktivitet, vilket gör att det passar bra för webbdesign. En SVG-fil är till skillnad från EPS redigerbar mellan olika program som till exempel Illustrator och Figma. Därför är det vanligt att använda SVG för till exempel ikoner. Om du exporterar en SVG-ikon från Illustrator i vitt med 10pt kan du alltså redigera både punktstorleken och färgen när du väl importerat den i Figma.

AI (Adobe Illustrator Artwork)
Även detta format är som namnet antyder utvecklat av Adobe. Det används vanligtvis för att öppna och redigera vektorbaserade filer som till exempel logotyper, illustrationer eller tryckfiler i Illustrator. AI-filer går att importera som smarta objekt i andra Adobe-program, till exempel InDesign och After Effects.