clubhouse

Clubhouse – appen som tagit över 2021

Är Clubhouse framtiden eller ännu en fluga? Det är alltid svårt att lägga en glasklar framtidsprognos när en hajpad app för sociala medier tar över världen. Många menar dock att Clubhouse är här för att stanna, i en eller annan form.

Vad är egentligen Clubhouse? Hur använder du den? Och till vilka målgrupper riktar sig denna sociala medieapp? Det har redan skrivits mycket om detta nya fenomen, så här presenterar vi en kortare sammanfattning om hur denna nykomling i det sociala medielandskapet fungerar. 

Lanseringen av Clubhouse

Tro det eller ej, men Clubhouse lanserades i april 2020. Länge sedan tycker somliga, känns som igår enligt andra. Det går som bekant fort på internets vältrafikerade motorväg. Lanseringens tajming, sida vid sida med covid-pandemin, blev en lyckad tillfällighet (åtminstone tycker nog skaparna Paul Davison och Rohan Seth det). 

Men vad är Clubhouse?

Enkelt förklarat: Clubhouse är en ljudchatt-app, ett socialt nätverk som uteslutande bygger på röstsamtal. Samtalen inne i Clubhouse är som olika slags Zoom-möten, fast utan videofunktion eller text, som du kan ansluta till spontant. ”Ett utrymme för avslappnade ljudkonversationer”, för att citera Apples Appstore. 

Eftersom de första inbjudna var utvalda investerare och startup-profiler dröjde det fram tills årsskiftet och 2021 innan Clubhouse fick ett större användargenomslag. Sedan januari har Clubhouse blivit oerhört poppis i både Sverige och stora delar av världen. En del i hajpen kring Clubhouse är appens exklusivitet, att du måste få en inbjudan för att kunna delta och i dagsläget är Clubhouse endast tillgänglig för iPhone-användare. Du kan ladda ner appen och skriva upp dig på Clubhouse väntelista, för att gå med utan inbjudan någon gång i framtiden.

Såhär använder du appen

När du fått en inbjudan, ladda ner Clubhouse från Appstore och registrera dig. Du kan enkelt skapa en profil med namn, bild och text. Lägg gärna lite tid på att göra en bra presentation, då detta kan vara en riktigt bra plattform i långa loppet med chanser att utöka dina personliga nätverk. Länka till dina andra konton på sociala medier: Twitter och Instagram, exempelvis. Då blir det lättare för andra intresserade användare att hitta dig. Fyll även i dina olika intressen.

Börja med att kolla upp personer du redan känner, till exempel den om skickade din invite. Se vilka klubbar personerna är med i. När du börjar följa en person får du notiser varje gång hen startar ett ”talk” i ett rum. Efter att ha blivit medlem i en club kan du gå med i deras aktiva rum. Dessa är som en stor sal där du kan kliva in som åhörare med en eller flera talare. Endast en talare åt gången får stå på scenen, men som åhörare kan du klicka på den vinkande handsymbolen, så rummets moderator kan godkänna och du får ställa en fråga.

Samtalen och ämnena i de olika rummen kan i princip handla om vad som helst. Ett så pass nytt forum bland sociala medier som Clubhouse har ännu inte helt satt sin form. Diskutera i rum för padelbanor i ditt närområde, mänskliga rättigheter i pågående pandemi, hushållsost vs grevéost eller elbilar. Många kända personer är aktiva på Clubhouse. Tänk dig själv, att få möjligheten att kanske fråga Elon Musk hur utvecklingen med nästa generations Tesla går!

Som möjlighet att nå ut till alla sorters målgrupper är denna app för sociala medier närmast en dröm. ”Oseriösa” ämnen som skvaller eller speeddejting varvas lika snyggt som enkelt med samtal om entreprenörskap, företagande eller meditationsgrupper. Dra igång ett startup-rum, där folk kan pitcha in idéer till specifikt utvalda höjdare inom näringslivet. Eller samlas för en avslappningsseans med mindfulness i fokus Rätt avvägt kan även rum för marknadsföring och content marketing såklart startas upp. På Clubhouse är det mesta möjligt!

Kan jag starta egna rum i Clubhouse också?

Javisst, alla som vill kan starta rum. Både öppna, semi- eller helt stängda för en grupp utvalda. Du som startar rummet är moderatorn och har ett grönt märke. Som moderator godkänner du vilka åhörare i publiken som får komma upp på scenen och tala. Dessutom kan du utse andra talare på scenen till moderatorer för rummet. Du kan även starta en egen Club på Clubhouse. Det krävs dock först att du anordnat minst tre rumsevent för att få förfrågan att starta en egen Club.

Även om de som varit med från början tycker att Clubhouse tappat nyhetens behag är som sagt formen inte helt satt ännu. Det är bland det mest spännande, plus att du som deltar regelbundet är med och ser hur appen kommer utvecklas. Forum där samtalet är i fokus är väldigt underskattade, så förhoppningsvis är det Clubhouse vi ser idag bara i lindan av vad som komma skall!

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte bli publicerad.