Så får du fler att titta på din reklamfilm

Att video snabbt vuxit sig stark som format i sociala medier har nog inte undgått någon. Samtidigt blir användarna allt mer vana att snabbt sålla och scrolla vidare. Det gäller inte bara Generation Z som är födda med mobilen i handen, utan även äldre generationer hakar på och scrollar för glatta livet. Så hur får du den otåliga målgruppen att stanna upp och titta på just din reklamfilm? Uppdatera dig på de senaste trenderna och läs in dig på nedanstående fem tips.

1. Satsa på korta filmer

Enligt Facebook klassas allt över 10 sekunders visning på en film som bra resultat. Med short attentionspan hos tittarna gäller det att producera korta filmer, om du vill att målgruppen ska se hela ditt budskap. 30–45 sekunder brukar vara maxlängd för vad tittaren orkar med, men det varierar för olika kanaler. Anpassa längden utifrån var du ska marknadsföra din film. Har du svårt att fatta dig kort? Se om du kan dela upp budskapet i flera filmer istället för en lång.

2. Stående format är bättre för mobil

Mobilen är det primära verktyget vi använder för att scrolla genom sociala medier och kolla filmer på Youtube. Fler och fler väljer att använda stående format på filmen, så att filmen sträcker sig över hela skärmen. Standard tidigare har varit liggande eller 1:1 (fyrkantigt). Varför? Jo, för att den otåliga målgruppen inte orkar vrida på telefonen när de vill se filmen i full storlek. Det kanske inte blir lika snyggt på desktop, men idag är det mobile first som gäller i alla lägen.

3. Reklamavbrott? Gå rakt på sak

Förr var du tvungen att placera din reklamfilm i början av ett Youtube-klipp. Men idag kan du välja att vara den som avbryter mitt i. Se då till att gå rakt på sak och vara så pass intressant att det är motiverat att störa tittaren mitt i ”Despacito” (ja, det är fortfarande det mest sedda klippet på Youtube). Placerar du reklam mitt i klippet ska du kunna leverera ditt budskap på bara några sekunder.

4. Textning är ett måste

Med autouppspelningsfunktionen kan tittare välja att se din video utan ljud. Och faktum är att majoriteten väljer att aldrig slå på ljudet. Att texta din video är därför ett måste om du vill att målgruppen ska förstå vad det är du vill ha sagt. Om du visar en stumfilm utan text, kan du räkna med att tittaren scrollar bort dig innan du hinner berätta ditt budskap.

5. User-generated content – genuint är grejen

För ”generation otålig” gäller framför allt en sak: din video ska vara genuin för att vara relevant. Det här är tittare som är hårdtränade i att möta hundratals reklambudskap varje dag och att sålla bland innehåll efter det som är relevant just för dem. Det som inte känns äkta scrollas snabbt bort. Så satsa på user-generated content och tänk på att allt inte behöver vara så perfekt och tillrättalagt för att väcka känslor och vara intressant. Det klassiska ordspråket håller ännu – ärlighet varar längst.

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte bli publicerad.