Musik i reklamfilm

Musik i reklamfilm – så väljer du rätt

Musik är en av de mest kraftfulla verktygen inom all rörlig media. Därför är viktigt att hålla tungan rätt i mun när man väljer musik till en reklamfilm. Musik kan drastiskt ändra känslan i en scen och rätt musik kan väcka starka känslor, förstärka budskapet och få tittarna att minnas ditt varumärke. Fel val kan ge mottagaren en helt annan känsla och uppfattning än vad du ville uppnå. Men hur fungerar musik i reklamfilm egentligen? Här utforskar vi olika sorters musik som används, såsom kända låtar, stockmusik och specialskriven musik, samt vilka rättigheter som gäller för varje alternativ.

Stockmusik

Stockmusik är förinspelad musik som är tillgänglig för alla att licensiera och använda. Tack vare att stockmusik är både billigt och brett i sitt utbud, så är det också det vanligaste att använda. Att det är billigt är för att du inte köper exklusiva rättigheter, utan låtskrivare kan sälja sin musik till hur många som helst och allt sker automatiskt. Inga möten om hur lång rättighetstid som gäller eller vilka marknader du ska använda materialet på. På sekunder har du köpt rättigheterna och är redo att använda musiken. Nackdelen med stockmusik är att du inte kan justera och skräddarsy låten så mycket. Samt att det är så smidigt och billigt att vem som helst kan köpa rättigheter och använda samma musik. Så den låt som du tycker passar perfekt till din reklamfilm för en energidryck kan också dyka upp i en instruktionsfilm för hur man bäst klipper sin hunds klor.

Kända låtar

Att använda kända låtar i reklamfilmer är ett vanligt grepp för att dra till sig uppmärksamhet och koppla samman varumärket med positiva associationer. En välkänd låt kan skapa en stark känsla av igenkänning och ge reklamfilmen ett nostalgiskt eller trendigt uttryck. Men, att använda en känd låt i en reklamfilm kan bli en dyr historia då det krävs tillstånd från låtens upphovsrättsinnehavare och eventuellt musikförlag. Detta innebär oftast att en licensavgift måste betalas för att använda låten i kommersiella sammanhang.

Ett grepp som blivit populärt är att låta en låtskrivare göra om kända låtar, då kan du på ett lurigt sätt kringgå några av de regler som finns.

Specialskriven musik

En annan väg att gå är att anlita kompositörer eller musikproducenter för att skapa specialskriven musik som är unik för en reklamfilm. Specialskriven musik ger möjlighet att skapa en specifik känsla eller atmosfär som är anpassad efter reklamens budskap och varumärkesidentitet. Du har möjlighet att skruva på varje litet beat, stråkslag eller basnot – vilket ger en oslagsbar skräddarsydd lösning som säkerligen blir det bästa för projektet.

När man anlitar kompositörer och musikproducenter för specialskriven musik är varje projekt unikt och licensvillkoren likaså. Det kan därför bli mer komplicerat och kostsamt än andra alternativ.

Rättigheter och licenser för musik i reklamfilm

Oavsett vilken typ av musik som används i en reklamfilm är det viktigt att förstå, och respektera, upphovsrätt och licenser. Upphovsrätten till musiken ägs vanligtvis av låtskrivaren eller musikförlaget, och det krävs tillstånd för att använda musiken i kommersiella sammanhang. Genom att köpa en licens eller förhandla fram ett avtal kan man få rättigheter att använda musiken enligt specificerade villkor, såsom tidsbegränsningar eller geografiska begränsningar. Det är viktigt att noga följa dessa rättigheter och undvika olovlig användning av musik eftersom det kan leda till juridiska konsekvenser.

Så, vad ska du välja för musik i din reklamfilm?

Musik spelar som sagt en avgörande roll i reklamfilmer. Den kan påverka tittarnas känslor och minnesbildning av varumärket samt skapa en mer effektiv kampanj. Det är inte i alla projekt det finns budget, tid eller ambition att ta in en välkänd låt eller låta en kompositör skriva något skräddarsytt till ett projekt. Då är det fantastiskt att det finns andra alternativ, som stockmusik, att tillgå.

Navigerar du rätt mellan de olika alternativen kan du skapa något som tittaren inte glömmer i första taget, utan kanske kommer ihåg många år senare. För vem minns inte José Gonzales version av Heartbeats i Sonys reklamfilm med hundratusentals färgade bollar studsandes ned för San Franciscos gator? Eller nog kan du nynna på någon rad från låten om Ipren framförd av Iprenmannen själv?