Att jobba med storytelling i sociala medier är ett effektivt sätt att fånga målgruppens uppmärksamhet och samtidigt stärka ditt varumärke. Men hur gör du då? Här kommer några tips.
Vad är egentligen storytelling?
Jo, det är helt enkelt historieberättande. Våra hjärnor älskar berättelser. Ofta ger de oss något vi kan relatera till eller känna igen oss i, och det är precis det som gör att vi stannar upp, blir intresserade och ”fastnar” vid tex. en video i sociala medier. Vi vill ju veta hur det går – och den känslan kan vi framkalla hos våra följare genom att skapa berättelser som följer en dramaturgi.
En dramaturgi kan tex. bestå av:
- Introduktion/Presentation av tex. en karaktär och hens vardag
- Någon form av problem/vändning uppstår
- Vi får följa processen mot lösningen på problemet
- Tidpunkten när det gäller. Det är nu eller aldrig. Det får bära eller brista.
- Upplösningen
- Avslut med hur det gick sen/allt återgår till det normala.
Storytelling i sociala medier
Så hur kan du använda dig av storytelling när du jobbar med sociala medier? Måste du hitta på en karaktär och skapa drama i den stackars utvaldes vardag? Nej, det behöver du såklart inte. Faktum är att du redan har en massa berättelser runt omkring dig i din vardag, vi lovar. Det måste inte kännas dramatiskt för att det ska följa en dramaturgi, och dramaturgin måste inte heller följas i till punkt och prickar. Se den mer som en sorts guide eller en inspirationskälla – och tänk berättelse eller resa.
Du skulle till exempel kunna visa upp en process från start till mål, en dag bakom kulisserna eller en presentation av en anställd. Jobbar du för ett företag som producerar någonting? Filma i fabriken och ta oss från ingredienser till färdig produkt. Eller är du konsult och använder sociala medier för att marknadsföra dig själv? Visa oss hur en vanlig måndag ser ut för dig, eller processen från blankt papper till färdig leverans. Låt de som tittar få känslan av att de får följa med.
Hur visar vi upp storytelling?
Vi använder video som exempel i den här artikeln för att det är det absolut enklaste sättet att både fånga och visa upp en berättelse på. Oroa dig inte, det funkar utmärkt att filma med mobilen, och ”äkta” vinner över perfektion alla dagar i veckan. Om du har det skrivna ordets gåva kan vi också tipsa om de textbaserade karusellerna som har vuxit i populäritet på både Instagram och LinkedIn det senaste halvåret och faktiskt är ganska inne just nu, trots den rådande video-hypen. Det formatet är perfekt när du vill berätta om sådant som inte syns – till exempel hur det gick till när du bestämde dig för vad du skulle bli när du blir stor, eller hur din tankeprocess såg ut när du löste ett problem. Men håll dig kort, en till två meningar per slide, och glöm inte slutpoängen!
Lycka till, storyteller!