Nu är det lite mer än en månad sedan årets rapport av Svenskarna och internet släpptes. IIS samlar in data om hur den svenska befolkningen använder informations- och kommunikationsteknik. Eftersom vi på Glory Days älskar sociala medier har vi valt att grotta ner oss lite extra i den statistiken.
Användningen av sociala medier fortsätter öka, vilket inte är helt förvånande. 56 % använder sig dagligen av olika sociala plattformar, det är dubbelt så många som 2010, då det endast var 28 %. Här har vi sammanställt en lista om utvecklingen på de olika sociala medierna.
Du kanske undrar om Facebook fortfarande är the place to be? Vi säger ja! Facebook fortsätter vara den kanalen som allra flest använder. 74 % av internetanvändarna använder Facebook någon gång och lite över hälften gör det dagligen. Användandet ökar i alla åldrar förutom bland de yngre. I åldersgruppen 12–15 år är det 54 % som använder Facebook, jämfört med 2016 då det var 67 %. Nu undrar du kanske var den yngre åldersgruppen har tagit vägen? Lugn, bara lugn, vi ska gå igenom det också.
Den aktivitet som är vanligast på Facebook är Messenger, över 80 % använder sig av funktionen. Följt av Messenger är användarna med i grupper och läser nyheter – en anledning för ert företag att dela med er om nyheter inom er bransch. Det är sedan ungefär hälften som skriver egna inlägg och nästan lika många delar andras inlägg.
Instagram är just nu den näst populäraste plattformen, däremot är tillväxten större än på Facebook. Vem vet, om några år kanske Instagram går om Facebook. Vi väntar med spänning! Mer än hälften av alla internetanvändare använder Instagram och nästan en tredjedel gör det dagligen. I samtliga åldersgrupper är det en större andel kvinnor än män som är aktiva.
En ökning har skett i alla åldersgrupper och störst är ökningen bland dem äldre, i vissa av åldersgrupperna har aktiviteten till och med fördubblats på ett år. Bland de yngre är ökningen inte så stor, men det är inte så konstigt med tanke på att användningen redan är uppe på så höga nivåer. Här kan vi alltså hitta en del av den yngre målgruppen, men vänta det kommer mer…
Snapchat
…här har vi de yngre användarna! Det är här du hittar den yngre målgruppen. I åldern 12–15 är det 99 % av flickorna som använder Snapchat, 95 % gör det dagligen! För den här målgruppen är Snapchat utan tvekan den vanligaste tjänsten. Pojkarnas användande är inte lika högt som flickornas, men det är fortfarande fyra av fem som använder Snapchat och två av tre gör det dagligen.
Men hur ser det ut i de andra åldersgrupperna? Jo, användandet ökar där också. Utslaget på alla internetanvändare är det 33 % som använder Snapchat någon gång, och 20 % använder det dagligen. Trots ökningen är det dock sällsynt med dagliga användare över 35 år, däremot är det vanligare upp till 25-årsåldern.
Användandet av Twitter ökade fram till 2014, men har sedan planat ut. I år skedde det en liten ökning men det var endast bland de som använder Twitter ”någon gång”, alltså mer sällan än varje månad. Andelen som använder Twitter dagligen, varje vecka och varje månad har legat på ungefär samma siffror som under åren 2014–2016. Frågan är om statistiken står still på Twitter för att de sedan starten främst fokuserat på textbaserad kommunikation. Idag engagerar vi oss i högre grad i innehåll med bild och video, och det finns andra kanaler som är mer anpassade till just det, till exempel Facebook och Instagram.
Trots att statistiken står still ska vi inte ge upp hoppet om Twitter ännu, det är fortfarande en kanal med många användare. Målgruppen där det är mest vanligt att använda Twitter är bland de som är 16–25 år, där är det nästan hälften som använder kanalen någon gång och 16 % använder den dagligen. Genomgående i alla åldersgrupper är att användandet är vanligare bland män än kvinnor.
Tips!
Genom att kika på statistiken från Svenskarna och internet kan du samla underlag för att göra en enklare målgruppsanalys. Det är inte bara innehållet som ska vara anpassat till målgruppen, det gäller att lägga upp det på rätt sociala medier också.
Om du vill veta mer om internet och sociala medier kan du läsa hela rapporten här.