Influencer marketing

Influencer Marketing – trender att hålla koll på

Under de senaste åren har Influencer marketing blivit en av de mest effektiva metoderna, för både B2B- och B2C-företag, för att nå ut till sin målgrupp och skapa autentiska och trovärdiga varumärkessamarbeten.

Genom att samarbeta med inflytelserika personer kan du nå en bredare publik och skapa engagemang kring dina produkter eller tjänster. Med det sagt så utvecklas influencer marketing ständigt och du bör alltid hålla örat mot rälsen för att få ut mesta möjliga av dina kampanjer. I det här blogginlägget siar vi om några av trenderna inom influencer marketing att hålla koll på under 2024. Häng med! 

Mikroinfluencers blir allt viktigare

Under de senaste åren har vi sett en ökning av mikroinfluencers, vilket är personer med en mindre men mycket engagerad följarskara. Dessa profiler har visat sig vara mycket effektiva när det gäller att skapa trovärdiga kampanjer. Framåt förväntas mikroinfluencers spela en ännu större roll och fler företag kommer förhoppningsvis inse värdet av att samarbeta med mindre profiler för att nå ut till nischade målgrupper.

Långsiktiga samarbeten blir vanligare

Tidigare var influencer-samarbeten ofta enstaka händelser eller kampanjer. Men vi ser en fortsatt ökning av långsiktiga samarbeten mellan företag och inflytelserika personer. En av anledningarna är att genom att bygga långsiktiga relationer kan företag skapa mer trovärdiga och konsekventa varumärkesbudskap under en längre period. Ofta varierar även kampanjbudskapen under perioden utifrån olika syften och mål. 

Autentiskt innehåll blir avgörande

Konsumenter blir allt mer medvetna om trovärdighet och det blir allt svårare för företag att ”lura” dem. Därför kommer autentiskt innehåll att vara en nyckelfaktor för framgångsrika influencer-kampanjer. Följare är intresserade av att se genuint innehåll som passar influencerns personlighet och samtidigt erbjuder ett mervärde för dem. 

Videoinnehåll ökar och dominerar

De rörliga formaten fortsätter att bli allt populärare på sociala medier och förväntas växa under 2024. Företag kommer att dra nytta av denna trend genom att samarbeta med influencers som själva blivit experter inom videoproduktion och kan skapa engagerande och kvalitativt rörligt innehåll. Det kan vara allt från produktrecensioner och tutorials till vloggar och livestreams. Videoinnehåll har visat sig vara mycket effektivt när det gäller att kommunicera budskap och skapa en stark koppling till publiken.

Så…

Givetvis är det viktigt att ta hänsyn till alla olika parametrar (såsom syfte, mål och målgrupp) innan du kickar igång ett influencer marketing-samarbete. Det som funkar för en viss kampanj kanske inte är rätt väg att gå för nästa kampanj. 

Men det vi vet är att världen kring influencer marketing fortsätter att utvecklas och en framgångsfaktor är att marknadsförare håller sig uppdaterade på vad som händer på marknaden för att maximera framgången för sina kampanjer. Gör du det så kan du skapa ännu starkare varumärkeskopplingar och nå ut till din målgrupp på ett effektivt och trovärdigt sätt.