Vinnare Publishingpriset Glory Days

Vi vann Publishingpriset 2017!

[:sv]I måndags lyckades en av våra tre nomineringar i den Svenska Publishingpriset gå hela vägen. Här är tre faktorer till att Gotland 2017 utsågs till årets bästa ”Besöksguide/reseguide”.

Två av sex nomineringar i Svenska Publishingprisets kategori ”Besöksguider/reseguider” var magasin som vi producerat under det gångna året (Värmland 2017 och Gotland 2017). Det är givetvis oerhört smickrande och inspirerande och ett kvitto på att vi levererar produkter som faller såväl läsare som branschexperter i smaken.

Men vad var det som gjorde just Gotland 2017 stack ut lite extra? Jag har valt att plocka ut tre i:n som sammanfattar det på ett bra sätt.

1. Inbjudande bilder

Få har säkert invändningar mot att bilderna är en avgörande del i ett turistmagasin. Syftet är vanligtvis att förmedla en känsla och skapa en längtan till en viss plats – och då är krispiga bilder, tillsammans med rörligt material, en oslagbar faktor. Magasinets uppdragsgivare, Destination Gotland, har under flera års tid lagt stor vikt vid valet av bilder, något som lönar sig och ger resultat. Att dessutom lägga lite extra krut på efterbearbetning och repro är guld värt för slutresultatet.

2. Inspirerande texter

Hur mycket en läskande bild än lockar så står den sig ganska dåligt utan en träffande och inspirerande text. En styrka i Gotland 2017 är just mixen mellan de korta och kärnfulla notiserna och de längre och inspirerande reportagen. Samtliga skrivna utan att släppa målgruppen och den potentiella besökaren ur sikte.

3. Intressant helhet

Ovanstående två delar är givetvis en förutsättning för att skapa en tilltalande helhet. Men en snygg bild tappar sin krispighet utan rätt efterbearbetning och repro, och en artikel får inte det där lilla extra utan kritiskt granskande korr-ögon. Och, det kanske viktigaste av allt, ett magasin utan en tydlig röd tråd och snygg layout blir aldrig så bra som den mest välskrivna texten eller den mest påkostade bilden. Det är det slutgiltiga och avgörande pricken över i:et.

Destination Gotland 2017

 

Om Svenska Publishingpriset:

En heltäckande kommunikationstävling fristående från branschens organisationer som i år anordnades för 25:e gången. I printkategorin bedöms trycksaken utifrån kriterierna design, textinnehåll, TREP (tryck, repro, efterbehandling och pappersval) samt visuellt innehåll. Övriga nominerade i kategorin ”Besöksguider/reseguider” var, förutom Gotland 2017 och Värmland 2017, Nordiska Museet våren 2017, Swedish Lapland sommar, Valdemarsvik inspiration & guide, Upplev Marstrand Tjörn Orust Kungälv Stenungsund. [:]

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte bli publicerad.