Vad menas egentligen med ett synopsis och hur skiljer det sig från ett treatment eller en storyboard? Vad händer i gradingen? Och hur ska man veta om man vill ha sitt filmmaterial i 16:9 eller 1:1? Terminologin är bred och kanske är det några ord du har hakat upp dig på som känns jobbiga att fråga om? Lugn, vi har löst en fusklista att falla tillbaka på.
Begrepp som är bra att kunna
Synopsis
Synopsisen är en kortare sammanfattning av själva filmidén och vad det ska innehålla. Den första byggstenen helt enkelt.
Treatment
Steget efter synopsis är att skriva ett treatment. Ett treatment är en lite mer utarbetad och matig version av idén som beskriver filmens handling i textformat.
Manus
I nästa steg kommer manuset som är en än mer detaljerad redogörelse för innehållet och vad som specifikt ska sägas eller kommuniceras i filmen.
Storyboard
En storyboard däremot är ett bildmanus där filmens olika scener ritas upp för att man på förhand ska kunna bestämma exakt vilka scener som ska tas och i vilka vinklar. Detta görs tillsammans med en kort text till varje scen. Ofta synkar man bilderna med vad som ska sägas i en voice over eller med grafik. Detta blir även en mall att falla tillbaka på i redigeringen efteråt.
VO
VO står för voice over och innebär att man lägger på en inspelad röst ovanpå filmklippen utan att personen i fråga syns i bild.
Synk
Ordet synk kan användas på olika sätt. Ofta pratar man om att synka bild och ljud så att de lirar tillsammans, men synk är även ett annat ord för en kort intervju.
Teaser
En teaser är en kort trailer till huvudfilmen som bara visar upp de allra viktigaste delarna, kort och koncist. Oftast är den mellan 10-30 sekunder.
Stop motion
Stop motion är en animationsteknik där man fotograferar en mängd stillbilder medan motivet flyttas lite i taget i varje bild. När bilderna sedan läggs ihop till en sekvens så upplevs det som att motivet rör sig i bild.
Grading
Gradingen är ett av de viktigaste stegen i postproduktionen. Det är här filmklippen går från att vara lite matta och ibland kännas lite grå, till att bli krispiga och snygga i leveransen. Grading innebär att färgerna i filmen finjusteras för att alla klipp ska matcha varandra, sätta känslan i filmen och lyfta allt till en ny nivå. Glöm tanken på att ett filter skulle passa allt, här är det mycket arbete och finlir som gäller!
Glugg
Vad menar filmteamet när de säger att de ”bara ska byta glugg”? Ja, glugg är egentligen bara slang för optik/objektiv/linser.
Mygga
Glöm att mygga är en insekt. På filmspråk handlar detta om ljudupptagning och att ”mygga någon” betyder att man fäster en liten mikrofon på personen i fråga, ofta i tröjlinningen.
Golden hour
När man pratar om golden hour syftas det till den tid på dygnet som är kort efter soluppgång eller precis innan solnedgång. Det är när solen står lågt och ger ett mjukare och mer gyllene ljus än på dagen då solljuset ger skarpare kontraster och skuggor. Ofta har man ca en timme på sig att fånga just det här fina ljuset – därav namnet!
Blue hour
Blue hour är det som uppstår precis innan golden hour vid soluppgång eller precis efter golden hour vid solnedgång. Det är när solen är så långt under horisonten att ljuset blir lite blåaktigt. Det finns då inga skarpa skuggor eftersom solen varken har gått upp eller ner helt.
Olika roller on set
MUA
”Vi kommer behöva en MUA on set”. Ja, vad menas med det? En MUA är bara en förkortning för ”Make up artist”. Väldigt självklar förkortning för den som vet om det, otroligt märkligt ord för den som inte vet.
Gaffer
En gaffer är en person som ansvarar för ljussättningen och all utrustning som rör detta under en filmproduktion.
DoP
DoP betyder Director of Photography. Det är den här personen som har det artistiska ansvaret i vad som filmas, samt ser till att filmklippen som tas håller rätt kvalitet. Lika viktig är den här personen när det kommer till postproduktionen.
Grip
En grip är en person som ser till att det som en DoP vill åstadkomma på set görs möjligt, till exempel genom att tänka ut hur kamerorna behöver röra sig för att få till rätt resultat och vilken utrustning som krävs för att göra detta.
Scripta
En scripta är en person som är med on set och noterar viktiga detaljer på inspelningsplatsen, ser till att alla delar finns med och att det stämmer när filmen sedan klipps ihop. Scriptan har koll på alla scener och tagningar, ser till att det inte blir klaffel (tex. om någon förändrar sitt utseende på något sätt mellan tagningar) och rapporterar allt detta vidare inför klippningen.
Håll koll på bildformaten
16:9
16:9 är standardformatet för TV och datorer och det är även detta man syftar till när man pratar om att göra ut filmer i ”liggande format” eller 1920x1080px som är själva pixelmåttet.
9:16
9:16 är helt enkelt motsatsen, ett stående format och är troligtvis mest känt som ”Instastories-formatet” eller 1080x1920px.
1:1 och 4:5
1:1 är ett helt kvadratiskt format. Detta användes flitigt för bild- och filminlägg på Instagram tidigare, men ersätts nu ofta med formatet 4:5 som är något högre än vad det är brett. Måttet för 4:5 är 1080x1350px.
Hoppas att den här listan har gjort lingot inom filmvärlden lite mer begripligt för dig!
Skriv en kommentar